SBÜ. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi

SBÜ. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Hastanemizde Neonatal Resüsitasyon (NRP) Programı Eğitimi Düzenlendi

Güncelleme Tarihi: 08/02/2018

Van İl Sağlık Müdürlüğü ve hastanemiz koordinasyonu ile 27-28-29 Aralık 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen Neonatal Resüsitasyon (NRP) programı eğitimi düzenlendi

Hastanemiz Akdamar Salonun da eğitimciler; Prof. Dr. Ercan KIRIMİ, Yenidoğan Uzmanı Dr. Şeyma MEMUR, Uzm. Dr. Handan HAKYEMEZ TOPTAN, Paramedik Esma SALTIK, Hemşire Songül KARAHANLI, Ebe Fikret SALTIK, Hemşire İhsan ERTAŞ tarafından NRP eğitimi verildi.

Sertifika törenine, Hastanemiz Başhekim Vekili. Op. Dr. Bahadır ÖNDEŞ, Sağlık Bakım Müdürü Gülşen DAL DALAZ ve diğer yetkililer katıldı.

Tüm dünyada yılda 4 milyon yenidoğan ölmektedir. Bunların yaklaşık %20’si doğum sonrası asfiksiye bağlı kaybedilmektedir. Bir başka deyişle uygun yaklaşımla dünyada her yıl bir milyonun üzerinde yenidoğan kurtulabilmektedir. Asfiksi temel bir yenidoğan sorun olmayı sürdürmekte ve özel bir deneyimi olmayan kurumlarda da sık sık yenidoğan canlandırması gereksinimi doğmaktadır. Asfiksili bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları, yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurmaktadır.

Yenidoğan bakımı anlamında ülkemizde erken anne sütü uygulamaları programlı ve yaygın bir şekilde sürdürülmektedir. Bu kapsamda temel canlandırma becerilerinin de kazandırılabilmesi için bu konuda eğitim almış ve standart uygulamaya sahip personelin yetiştirilmesi gerekmektedir.

Her yenidoğanın, yeterli ve doğru bakımı almaya hakkı vardır. Bu hak, doğum odasında uygun gereçlerin ve eğitimli sağlık personelinin her an hazır olması ile karşılanabilir.

‘’Doğum odasındaki herkesi’’ hedefleyen bu program, ülkemizde doğumda gelişebilecek yenidoğan mortalitesini ve asfiksinin yol açacağı sekelleri azaltmada önemli katkı sağlayacaktır.

Bu bağlamda hastanemizde gerçekleştirilen NRP eğitimi sonrasında sertifika almaya hak kazananlara Van İl Sağlık Müdürlüğü ve hastanemiz yönetimi tarafından düzenlenmiş olan törenle sertifikaları kursiyerlere takdim edildi.