Hastanemizde ECMO Cihazı İle Minik Medine Hayata Tutundu

Hastanemiz Çocuk Kardiyoloji Bölümünde, 10 bin doğumda 5 kişide görülen doğumsal kalp hastalığı olan Fallot tetraloji tanısı konulan 1 yaşındaki Medine Duran'a Çocuk Kalp ve Damar Cerrahı Op. Dr. Emrah ŞİŞLİ ve  ekibi tarafından riskli operasyon yapıldı. Ameliyat sonrası 5 dakika kalbi duran ve ECMO denen kalp-dolaşım destek cihazı bağlanan minik Medine, 4 gün sonra destek cihazından başarı ile ayrılarak sağlığına kavuştu.

Hastanemiz Çocuk Kardiyoloji hekimleri tarafından Medine Duran'a 10 bin canlı doğumda 5 gibi seyrek görülen bir doğumsal kalp hastalığı olan 'Fallot tetralojisi' tanısı konuldu. Eş zamanlı olarak akciğer atardamarlarında gelişme kusuru da olan hastaya, Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanı Dr. Emrah Şişli tarafından riskli bir kalp ameliyatı ile tam düzeltme operasyonu gerçekleştirildi. Ameliyat sonrası 18. saatte ağır bir kalp yetmezliğine giren, yaklaşık 5 dakika süre ile kalbi duran hasta Medine Duran'a acilen ECMO denen kalp-dolaşım destek cihazı bağlandı. Kalp-dolaşım destek cihazına bağlı olarak hayata tutunan Medine Duran 4 gün sonra destek cihazından başarı ile ayrıldı. Yirmibeş gün süreyle çocuk yoğun bakımda takip ve tedavileri yapılan hasta sağlıklı bir şekilde taburcu edildi. Küçük Medine, başarılı bir kalp-dolaşım destek cihazı uygulaması ve sorunsuz bir yoğun bakım takip ve tedavisi ile ECMO sonrası hayata tutunan Van'daki ilk çocuk hasta oldu.

Ameliyatları gerçekleştiren Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanı Dr. Emrah Şişli ve Ekibi "Kalp-dolaşım destek cihazı, ağır kalp yetersizliği olan hastalar için bir umut olmakta. Çocuklarda açık kalp ameliyatı sonrasında ECMO uygulanan hastalarda sağ kalım oranı 10 hastada 3 gibi düşük bir oran olmasına rağmen sorunsuz bir ECMO uygulaması ve yoğun bakım takip ve tedavisi ile hastamız Medine Duran hayata tutundu.

Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi uzmanı Dr. Emrah Şişli Van'da bir ilki gerçekleştirmenin gururu içerisindeyiz. Amacımız, bu bölgede kalp hastalığı olan daha fazla sayıda çocuğa ulaşmak ve onları sağlığına kavuşturarak topluma kazandırmaktır. Her ne kadar ameliyatı bir cerrah gerçekleştirse de çocuklarda kalp ameliyatlarını gerçekleştirmek için arka planda özveri ile ve sıkı dayanışma içerisinde çalışan bir ekibin önemi çok büyüktür. Bu ekibin arasında bulunan Çocuk Kardiyolojisi uzmanları Dr. Serdar Epçaçan ve Dr. Mehmet Gökhan RAMOĞLU'na, Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanları Dr. Esra EKER ve Dr. AHMET YAŞAR'A, Çocuk Yoğun Bakım uzmanları Dr. Osman Yeşilbaş Dr. Ela Cem ve Dr. Özlem Kahraman Çayan'a, perüzyonistlerimize, ameliyathane ve yoğun bakım hemşirelerimize özverili çalışmaları dolayısıyla teşekkür ederim dedi.

• resim 3.jpg
  • resim 2.jpg