Hastanemizde 'Kapalı Yöntemle Kornea Nakli' Yapıldı 10.01.2019
16 Mart 2020

Hastanemizde 'yarım kat' ve 'kapalı kornea nakli' olarak bilinen 'derin anterior lamellar keratoplasti' (DALK) yöntemi ile ilk defa hastamıza kornea nakli gerçekleştirildi.

Van ve çevre illerden gelen yaklaşık 2,5 milyon kişiye hizmet veren Hastanemizde gerçekleştirilen başarılı operasyonla Doğu Anadolu Bölgesi'nde bir ilke daha imza atıldı. Göz Bankası bünyesinde yaklaşık 2 yıldır kornea nakli gereken hastalara nakil hizmeti sunan hastanemizde, operasyon sayısı her geçen gün artıyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Siraç Demir ve Op. Dr. Ersin Muhafiz tarafından ileri kornea sivrileşmesi olarak bilinen 'keratokonus' teşhisi konulan bir hastamıza 'yarım kat' ve 'kapalı kornea nakli' olarak bilinen DALK yöntemi ile nakil gerçekleştirildi.

Operasyonun Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilk olduğu belirten Hastanemiz Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Parlak, bu konuda rahatsızlığı bulunan hastaların batı illerine gitmelerine gerek yok "Çünkü bunların bazı durumlarda 10-15 kez kontrollerinin yapılması gerekiyor. Biz burada bu tür mağduriyetlerin önüne geçmiş olacağız. Hatta batı illerinde sıra bekleyen vatandaşlarımız varsa onları da hastanemize davet ediyorum" diye konuştu.

'TÜM İMKANLARIMIZ MEVCUT'

Başarılı gerçekleşen operasyonla ilgili açıklamada bulunan  Hastanemiz Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Parlak, göz hastalıkları açısından tecrübeli hekim sayısına, tıbbi cihaz konusunda da birçok donanıma sahip olduklarını belirtti. Doç. Dr. Parlak, "Hastanemizde bölge halkına kaliteli hizmet vermekteyiz. Tedavi ettiğimiz vaka ise belli merkezlerin yapabildiği bir operasyondur. Bu her hekim tarafından uygun şekilde yapılamıyor. Bizler bu konuda başarılı hekimlerimizin sayesinde bu tür operasyonları yapabilmekteyiz. Gerçekleştirilen işlem, hastalarımızın daha az ilaç kullanımını sağlarken hasta konforunu da artırıyor"

Bölge halkının hem göz hem de diğer sağlık hizmetlerini hastanemizden almalarını tavsiye eden Başhekimimiz Doç. Dr. Mehmet Parlak, "Hastalarımızın özellikle batı illerine bu konuda gitmelerine gerek yok. Çünkü bunların bazı durumlarda 10-15 kez kontrollerinin yapılması gerekiyor. Biz burada bu tür mağduriyetlerin önüne geçmiş olacağız. Hatta batı illerinde sıra bekleyen vatandaşlarımız varsa onları da hastanemize davet ediyorum. Uzun süreli randevu vermeden daha kısa süre içerisinde biz bu tür operasyonları hastanemizde yapabiliyoruz" diye konuştu.

Göz Hastalıkları Uzmanımız Op.Dr. Mehmet Siraç Demir ise Van'da yaptıkları başarılı kornea nakillerin her geçen gün arttığını belirterek, "Hastanemiz Göz Bankası bünyesinde yaklaşık olarak 2 yıldır kornea nakli gereken hastalarımıza nakil hizmeti sunmaktayız. Şu an bu cerrahi işlemi Dr. Ersin Muhafız ile yapıyoruz. Yaptığımız kornea nakil sayısı giderek artmaktadır. Şimdiye kadar yaptığımız ameliyatlarda 'penetran keratoplasti' dediğimiz 'tam kat' kornea nakli yapmaktaydık. Ancak 'ileri keratokonus' teşhisli bu hastamızın cerrahi hazırlığını yaparken 'yarım kat' ve 'kapalı kornea nakli' diye tabir edebileceğimiz, 'derin anterior lamellar keratoplasti' yönteminden fayda görebileceğini düşündük ve bu işlemi başarılı bir şekilde gerçekleştirdik" dedi.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilk kez gerçekleştirilen zorlu operasyonun yüksek görme keskinliğinin yanı sıra hızlı iyileşme gibi avantajları bulunduğuna dikkat çeken Op. Dr. Demir, "Bu yöntemi Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilk kez hastanemizde gerçekleştirdik. Zor bir cerrahi teknik olmasına karşın, hastalarda daha hızlı iyileşme, daha az cerrahi komplikasyon, daha yüksek görme keskinliği ve ömür boyu ilaç kullanım gereksinimi olmaması bakımından avantajlı bir yöntemdir. Artık kornea nakli gereken hastalarımıza bu yenilikçi yöntemi alternatif bir yöntem olarak değerlendireceğiz. Bu konuda hastane idarecilerimize gerek malzeme tedariki konusunda ve gerekse motivasyon bakımından desteklerinden dolayı teşekkür ederiz dediler.

  • RESİ 2.jpg
  • RESİ 4.jpg
  • RESİ 3.jpg
  • RESİ 1.jpg