Acil Servisimizin Hızlı Organizasyonu Sayesinde İki Can Kurtuldu.
29 Temmuz 2020

Hastanemiz Acil Servisine kaldırılan anne ile karnındaki bebeğinin, acil uzmanımız tarafından kalplerinin durduğu tespit edildi.

Bunun üzerine, uzman doktorlarımızın çok hızlı müdahalesi sonucu acil servis ortamında 6 branştan doktor, anne ve bebeğin hayatlarını kurtarmak için büyük bir mücadele ortaya koyarak hem anneyi hem bebeği kurtardılar.

Hastaya ilk Müdahalede bulunan Acil Tıp Uzmanı Dr. Recep Yıldırım, Saat 04.00 sıralarında hamile bir hastanın ciddi solunum sıkıntısı ve akciğerde kanama şikayetiyle geldiğini belirten Yıldırm, "Yaşamsal fonksiyonları kritik düzeydeydi. Bu sırada kadın doğum uzmanlarına haber verdik. Hızlı bir şekilde sezaryenle bebeğin alınması gerekiyordu. Bu sırada tam hastayı uyutacağımız sırada hastamızın kalbi durdu.
Hemen kalp masajına başladık. Kadın doğum uzmanları da hızlıca acil servise gelerek kadın doğum ameliyatında yapılması gereken işlemi yaptılar. Bu çok nadir görülen bir şey. Çocuk doğduğu sırada annenin kalbi çalışmıyordu. Çocuk da kalbi durmuş bir şekilde çıktı. Anne ve çocuğa aynı anda Acil Servis'te müdahale etmeye başladık. Hem anneye hem bebeğe kalp masajı yaptık. Görevli tüm doktorların müdahalesi ve yoğun çabasıyla hastalarımızı hayata döndürdük. Bu kalp masajı sonrasında anne ve bebekte de beyin fonksiyonlarında hasar sık görülen bir şey. Ama anne ve bebekte böyle bir durumla karşılaşılmadı. Yani hızlı müdahalenin faydası görüldü. Anne yaklaşık 20 dakika bebeğin ise yaklaşık 10 dakika kalbi durmuş vaziyetteydi. Hızlı müdahale ile şu anda iyi durumdalar" dedi.

Hastanemiz Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Remzi SARIKAYA, Covid-19  panedemisi sürecinde bu tür mucizeler yaşamak bizi mutlu etti ve hastane olarak her koşulda vatandaşlarımıza kaliteli sağlık hizmetleri vermeye devem ediyoruz dedi.

hastanemiz Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Doktor Erhan Hanlıgil ise, acile servise getirilen hasta için tüm doktorların seferber olduğunu söyledi.

Kalbi duran annenin karnındaki bebeği hızlıca çıkardıklarını, ikisini de kalp masajı uygulayarak hayata döndürdüklerini anlatan Hanlıgil, şunları kaydetti:

"Annenin rahim operasyonunu tamamladıktan sonra kalp ve damar cerrahisine teslim ettik. Orada kalp replasmanı oldu. Şu an anne ve bebeği yaşıyor. Çok büyük bir mucize yaşadık. Çok hızlı bir şekilde müdahale etmemiz, dört dakikadan kısa sürede bebeği çıkarmamız, çok büyük bir olay. Hep beraber bu işe büyük bir emek verdik dedi.
Kalp ve Damar Cerrahı Murat Sezgin de annenin kalbinin çalışmasının ardından hızlıca ameliyata aldıklarını ve tüm risklere rağmen çürümüş eski kalp kapakçığını çıkarıp yerine yeni bir kalp kapakçığı yerleştirdiklerini belirtti.

Konuyla ilgili Hastanemiz Başhekimi Dr. Sebahattin Çelik, kısa bir değerlendirmede bulundu. Çelik, kalp rahatsızlığı olan hamile bir hastanın ve sonrasında doğan bebeğin kalbinin durup yapılan müdahale sonucu tekrar çalışmasının kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.

Başhekim Çelik, "Alanında uzman doktorlarımızın çok hızlı müdahalesi sonucu hem annenin hem de bebeğin hayatı kurtuldu ve bu bizi çok mutlu etti dedi.
Burada önemli olan sabaha karşı saat 04.00’te bu şekilde hızlı bir organizasyonu yapmak çok zor, hekim arkadaşlarımın hepsine ne kadar teşekkür etsem azdır " diye konuştu.

• resim 2.jpg
  • resim 3.jpg