Hastanemizde ‘’Çocuklarda Cinsel İstismarı Önlemede Eğitimin yeri’’ Konulu Eğitim Veridi.
01 Mart 2022

Hastanemiz konferans salonunda Eğitim Birimi ve Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) tarafından düzenlenen ‘‘Çocuklarda Cinsel İstismarı Önlemede Eğitimin Yeri ve Önemi’’ başlıklı eğitime Hastanemiz İdarecileri ve sağlık personelleri katıldı.

Hastanemizde görevli Sosyal Hizmet Uzmanı Ayhan Şen; Çocuklarda cinsel istismar konusuyla ilgili istatistiki bilgiler vererek bu konuda eğitimin ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Sosyal Hizmet Uzmanı Ayhan Şen, Her türlü şiddetin altında toplumsal, ekonomik ve kültürel birçok faktörün yattığına dikkati çekerek, Çocuğa yönelik cinsel saldırının cinsel istismar kapsamında değerlendirilemeyeceğini, İstismar olgularının artması ya da ortaya çıkmamasında ailesel ve toplumsal nedenlerden birinin de cinsel tabuların ve eğitimsizliğin geldiğine vurgu yaptı. Ailesi tarafından uygun cinsel eğitim almamış çocukların daha sık istismar edildiğini ve bunu aileye daha az açıkladıklarını belirterek, bu durumun suçluluk hissi, utanma, ne olduğunu anlamama gibi nedenlere bağlı olduğuna işaret etti.

Sosyal Hizmet Uzmanı Şen,  Çocuk Ruh Sağlığı cinsel eğitimin, çocukluktan bu yana tüm dünyada istismardan korunmada halen en önemli etken olduğunu söyledi. Gelişen bir beyin üzerinde istismar gibi travmatik bir olayın ne zaman bulgu vereceğinin ise belirsiz olduğuna değinen Şen, İstismardan korunmak için aile içi iletişimin dürüst, kabullenici, şefkatli ve açık biçimde sürdürülmesi gerektiğini vurgu yaptı.

Van'da bu tür vakalar ile sıklıkla karşılaştıklarını daha çok vakanın Erişte olduğuna dikkat çekti. Çocuk istismarında önleyici cinsel eğitimde ki amacın; çocukların kendileri için tehlikeli durumları ve cinsel tacizi tanıyabilecek durumda olmalarını, kendilerini nasıl koruyabilmeleri gerektiğini, nasıl karşı koyabileceklerini ve böyle bir durumla karşılaştıklarında yardım kaynaklarını bilmeleri gerektiğini ortaya koymak olduğunu belirterek  konuşmasının devamında uygun bir cinsel eğitimin dış dünyaya karşı korku ve güvensizlik oluşturmaması gerektiğini ifade ederek, verilecek önleyici eğitimi şu başlıklarla sıraladı: “Bedenini tanıma, hoş ve hoş olmayan duygular, iyi-kötü dokunuş, iyi-kötü sırlar, hayır diyebilme ve yardım kaynakları. Ayrıca bu yönde bir eğitim verilirken çocuğun yaşı ve bilişsel gelişim düzeyinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir”

Katılımın yoğun olduğu eğitim katılımcılara teşekkür edilerek son buldu.

• istismar res 1-1.jpg
  • istismar res 2.jpg