28 Temmuz "Dünya Hepatit Günü"
16 Mart 2020

        Kronik hepatit enfeksiyonları ve enfeksiyonlara bağlı olarak gelişen olaylar global bir sağlık sorunudur. Türkiye’de viral hepatitler (hepatit A, B, C, D ve E) karaciğer hastalıklarında en önde gelen sebepleri arasında yer almaktadır. Hepatit B, C ve D’nin kronik karaciğer hastalıklarına yol açmaları nedeniyle, toplum sağlığını sürekli tehdit etmektedirler. Dünyada yaklaşık 400 milyon hepatit B hastası olduğu ve her yıl 780 bin kişinin Hepatit B’ye bağlı nedenlerle hayatını kaybettiği bilinmektedir. Dünya nüfusunun %3‘ünün (150-200 milyon) ise hepatit C virüsü ile enfekte olduğu tahmin edilmektedir. Her yıl yaklaşık 3-4 milyon kişinin hepatit C ile enfekte olduğu ve yıllık 350.000 insanın hepatit C’ye bağlı öldüğü bildirilmektedir.

       Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği’nin 2009’da gerçekleştirdiği epidemiyolojik çalışmaya göre hepatit enfeksiyonu taşıdığını bilenlerin oranı sadece yüzde 11 civarındadır. Bu ‘bilinmeme’ sorunu çözülmesi gereken asıl problemdir. Çünkü ülkemizdeki kronik karaciğer hastalıklarının yaklaşık yüzde 70’inde, hepatit virüsleri sorumludur. Karaciğer hastası olduğunu bilmeyen bu kişilerdeki sessiz ve sinsi seyir, ilerde daha ciddi bir karaciğer hastalığı gelişince ancak problemin fark edilebilmesi sonucunu doğurmaktadır.

        Aşılama ile Hepatit A ve B’ye karşı en etkili korunma sağlanmış olur. Halen hepatit B,C ve D ile enfekte vakaların tanınması, hem erken dönemde bunların tedavilerinin yapılabilmesi hem de etrafları için bulaş kaynağı olmalarının önlenmesini sağlayacaktır.

  

  • son.jpg

     Uzm. Dr. Yusuf KAYAR
Gastroentereloji