2 Nisan günü “Dünya Otizm Farkındalık Günü” Birleşmiş Milletler tarafından olarak ilan edilmiş bir farkındalık günüdür.
Otizm; Otizm Spektrum Bozuklukları içinde yer alan, nörogelişimsel bir bozukluktur. Sosyal–iletişimsel alanda yetersizlikler ve sınırlı, tekrarlayıcı davranışlar ve ilgi alanları ile seyretmekte olan Otizmin belirtileri erken çocukluk döneminde görülmektedir. Çocuklukta gözlenen bozukluklar içerisinde zekâ geriliği ve serebral palsiden sonra 3. sırada yer alan Otizmin toplumda görülme sıklığı Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezi’nin verilerine göre 2014 yılında 1/68 olarak belirlenmiştir.
Her çocukta farklı belirtiler gözlenmekle birlikte genel çerçevede eğer çocuğunuz ismiyle seslenince bakmıyorsa, duymuyormuş gibi davranıyorsa, birkaç saniyeden daha fazla göz teması kurmuyorsa ve parmakla gösterilen bir nesneye bakmıyorsa Otizm Spektrum Bozukluğu açısından risk altında olabilir. Bu durumda bulunduğunuz yerdeki en yakın Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanına başvurmalısınız.
Unutmayınız; Erken tanı ve müdahale, çocuğunuzun var olan potansiyelinin en yüksek düzeyde değerlendirilmesi ve gelişimsel destek programlarının etkin bir şekilde uygulanabilmesi bakımından oldukça önemlidir!